Het is de eerste keer in het 25 jarig bestaan van de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin Tondup dat er een samenwerking tot stand is gekomen met het National Institute van de Sowa Rigpa in Leh. Het Sowa Rigpa Instituut is een organisatie waarbij veel artsen in de Tibetaanse geneeswijze zijn aangesloten. Vanuit dit instituut worden bijscholingen georganiseerd en de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van de Tibetaanse geneeswijze (Sowa Rigpa). Praktisch alle Amchi’s hebben een eigen praktijk, meestal werken zij vanuit huis of zij bezoeken patiënten bij hen thuis.

Vanuit de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin kwam het idee om in samenwerking met het National Sowa Rigpa Institute een zeven daags Free Medical Camp te organiseren. Het medisch centrum van de Lha Rje Sorig Foundation in Sumoor was de basis van waaruit dokter Rigzin de medische zorg verleende. Hij deed dit samen met drie andere Amchi’s, twee assistent Amchi’s, een chauffeur, een kok en een algemene hulp. De LSF hebben de kosten voor eten en onderdak voor hun rekening genomen terwijl het Sowa Rigpa instituut de kosten voor alle medicijnen financierde. In totaal negen personen hebben gedurende zeven dagen bijgedragen om dit grote medische kamp tot een succes te maken.

Nubra nieuwbrief juni 2022

Gedurende deze “Free Medical Camp week” zijn zes en twintig dorpen bezocht en totaal hebben 650 patiënten gratis consult en medicijnen gekregen. Zelfs het laatste dorp in de Nubra vallei – Wasi – op de grens met Pakistan bij de Siachen gletsjer werd bezocht voor een medisch kamp. Ook aan deze grootscheepse organisatie heeft de stichting Hulp aan Nubra financieel bijgedragen. Al met al een groot succes dat in de komende jaren zeker nog eens zal worden herhaald. Eind april is begonnen met de renovatie van het medisch centrum in Sumoor.

Het is al weer negen jaar geleden dat hevige regen samen met modder lawines een deel van het medisch centrum en de houten vloer hebben beschadigd. De ergste schade is destijds hersteld, maar na twintig jaar blootstelling aan extreme weersomstandigheden van min 23 graden in de winter en plus dertig graden in de zomer was het centrum toe aan een grote opknapbeurt. Een werkploeg bestaande uit zes personen heeft gedurende dertien dagen het centrum omgetoverd tot een stralend geheel. De grote muur om het centrum werd met een stevige laag witte verf drie keer geschilderd. Deze muur zal in de toekomst nog worden beletterd met de naam van de Lha Rje Sorig Foundation. Al het stucwerk binnen en buiten werd onder handen genomen en eveneens drie keer geschilderd. De parketvloer is geschuurd, waar nodig gerepareerd en opnieuw in de lak gezet. Het geheel ziet er weer schitterend uit en kan er de komend jaren weer tegen. Zodra de bergpassen vanuit Manali en Srinagar weer sneeuwvrij, en dus berijdbaar zijn, zal er ook nieuw meubilair worden gebracht. Deze algehele renovatie van het centrum werd mogelijk gemaakt door de stichting Castricum helpt Muttathara.

Nubra nieuwbrief juni 2022

Met de financiële steun van de stichting Hulp aan Nubra heeft dokter Rigzin Tondup ook vier nieuwe banden (all season) voor de ambulance jeep kunnen kopen. Ook aan de veiligheid van de ambulance jeep op deze vaak slechte wegen moet worden gedacht.

Vanwege het grote succes met het laatst gehouden Free Medical Camp in samenwerking met het National Sowa Rigpa Institute is er van deze organisatie bij de LSF een verzoek ingediend om wederom een medisch kamp in de Nubra vallei te organiseren. Op jl. 23 mei, 24 mei en 25 mei is er een medisch kamp georganiseerd . Het gebied dat bezocht werd, beslaat de regio Khardung tot Tangyar, langs de Shyok rivier. In onze volgende nieuwsbrief van december 2022 zullen wij u hierover meer berichten.

Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) staat de stichting Hulp aan Nubra met fiscaal nummer 809351912 geregistreerd bij de belastingdienst. Hierdoor is uw gift of donatie aan de stichting Hulp aan Nubra aftrekbaar bij uw inkomstenbelasting. Wij danken u voor uw steun!