Opening en inwijding van het traditioneel Tibetaans medisch centrum in Sumur – Nubra – Ladakh.

Eindelijk heeft de LSF op 30 augustus 2002 haar doel bereikt met de openingsceremonie van het medisch centrum. Ongeveer 3000 mensen uit heel Nubra en een groot aantal “vips” uit Leh hebben de opening en het aansluitende culturele feest bijgewoond. Iedereen sprak zijn bewondering uit over de schoonheid van dit prachtig en goed ingericht traditioneel Tibetaans medisch centrum. Zowel de LSF als de st.HAN kregen veel waardering voor het in stand houden van de traditionele Tibetaanse gezondheidszorg.

Het in gebruik nemen van het medisch centrum.

Vanaf 30 augustus 2002 is het medisch centrum gestart met twee Amchi’s, dokter Rigzin Tundup en dokter Norskit (een vrouwelijke Amchi). Het aantal patiënten voor het medisch centrum stijgt, tussen de 5000 en 6000 mensen komen jaarlijks voor een consult. Met de ingebruikname van dit medisch centrum is het tweede project van de st.HAN en de LSF afgerond en is de st.HAN gestopt met financiële ondersteuning voor de bouw van het medisch centrum.

karavaan

Het gebruik van de mobiele kliniek (jeep) van de LSF.

De LSF geeft voorrang aan het bezoek van patiënten in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden in Nubra en Ladakh waar geen medische zorg is. De mobiele kliniek met een Amchi bezoekt deze gebieden twee keer per maand om de gezondheid van de bewoners te onderzoeken, medicijnen te verstrekken aan patiënten, en om medische en hygiënische voorlichting te geven. Ook heeft de ambulance jeep de mogelijkheid om in noodgevallen patiënten naar Leh te brengen voor operatieve ingrepen. Voor het WHO programma zoals vaccinaties tegen polio, pokken, lepra, oogkampen en voorlichting over aids, stelt de LSF de jeep beschikbaar. Met het Health Department of Ladakh heeft de LSF een nauwe samenwerking en de jeep wordt tevens gebruikt voor het geven van medische voorlichting in Nubra.

Financiële draagkracht van de bevolking in de afgelegen gebieden in Nubra.

Het merendeel van de bevolking in de afgelegen gebieden is arm, en leeft onder de armoedegrens. De kosten van de benodigde medicijnen kunnen zij niet betalen. De meeste patiënten verwachten de medicijnen gratis, iets dat niet altijd mogelijk is voor de LSF vanwege de hoge kosten. Uit het oogpunt van de slechte financiële omstandigheden van de bevolking is de consultatie gratis, maar helaas is het niet altijd mogelijk voor de LSF om de soms dure medicijnen gratis te verstreken.

De behoefte aan medicijnen voor de LSF om het medisch centrum en de jeep te laten functioneren.

De vraag naar medicijnen is sterk gestegen sinds de ingebruikname van het medisch centrum. Om aan de behoefte van de medicijnen te kunnen voldoen heeft de LSF het plan een medicijn – mixmachine aan te schaffen en te installeren om zelf medicijnen te produceren voor de ambulance jeep (mobiele kliniek) en het medisch centrum. Op dit moment koopt de LSF de medicijnen van het Tibetaans Medisch Instituut in Dharamsala en in Leh.

medicijnen