De winter is voorbij, ook in Nubra. Het is in Ladakh weer een zeer strenge winter geweest met veel sneeuw. Vanwege deze hevige sneeuwval is de weg over de Khardung La voor verkeer twee maanden afgesloten geweest. Nubra was daardoor alleen nog te bereiken over de lagere Wuri La (5100 meter), een omweg van 95 km.

Ook internet en telefoon verkeer is lange tijd niet mogelijk geweest vanwege de strenge winter en de onlusten in Srinagar, het overwegende moslim gedeelte van Kashmir. Het contact tussen de Lharje Sorig Foundation en de stichting Hulp aan Nubra verliep hierdoor zeer moeizaam en vaak via een contactpersoon in New Delhi. De LSF en vele andere organisaties die werken met donaties van buiten India kampen al maandenlang met een groot probleem. De Indiase overheid heeft besloten dat de FCRA registraties van deze Indiase hulp – organisaties moet worden vernieuwd. Dat betekent dat donaties die al zijn overgemaakt naar India vast staan op de bankrekening in India. Al maanden zegt men dat dit probleem spoedig zal worden opgelost. De consequentie is dat projecten niet kunnen worden uitgevoerd en medische kampen moeten worden geannuleerd. Natuurlijk hopen wij dat dit probleem snel zal worden opgelost en onze projecten zo spoedig mogelijk kunnen starten. De LSF in India heeft op dit moment geld voor een medisch kamp in twaalf dorpen aan de Siachen rivier.

Ook heeft de LSF het geld binnen dat nodig is voor de financiering van de waterleiding voor de nieuwe toiletten en de badkamers van het hostel van de Gouvernement school in Sumoor. De acties van de 4e Montessorischool De Pinksterbloem in Amsterdam zijn in volle gang en zullen in juli 2017, aan het einde van het schooljaar worden afgerond. Met het ingezamelde geld hopen we veel van de wensen van de Gouvernement school in Tsati te kunnen verwezenlijken.

Helping Hands documentaire

De documentaire film ‘Helping Hands’, die in september 2016 door Tashi Dawa in Nubra werd gemaakt, is nu klaar en Nederlands ingesproken en ondertiteld door Hans Becker.

Nieuwe zonnenbrillen

Rest ons nog te melden dat wij een donatie van 200 nieuwe zonnebrillen hebben gekregen van de firma Eyewish in Soesterberg. Wij zullen er zorg voor dragen dat deze zonnebrillen in Nubra terecht komen bij de mensen die deze kunnen gebruiken. In de afgelegen dorpen hoog boven de boomgrens worden de bewoners bloot gesteld aan zeer sterke UV straling. Voor de aanschaf van een goede beschermende zonnebril hebben deze mensen geen geld.

Door de problemen met de FCRA registratie staan op dit moment de activiteiten van de stichting Hulp aan Nubra even op een laag pitje. Maar zodra het probleem met de FCRA is opgelost kunnen er weer een aantal projecten doorgang vinden.

Doneren?

De financiële steun die wij van onze donateurs ontvangen, zorgen ervoor, dat wij in dit afgelegen gebied hulp kunnen verlenen. De stichting Hulp aan Nubra is bij de belastingdienst geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit maakt dat uw gift aftrekbaar is van uw inkomstenbelasting. De stichting Hulp aan Nubra dankt u voor uw steun om de bevolking in dit afgelegen gebied te helpen.