Het jaar 2017 is bijna ten einde! Tijd om wat nieuws te vertellen over onze projecten samen met de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin Tondup.

Tsati

Tijdens ons laatste bezoek aan Nubra hebben wij aan twee scholen financiële steun toegezegd om projecten op hun school uit te voeren. De school in het afgelegen dorp Tsati aan de Shyok rivier hebben wij kunnen helpen hun wens te vervullen met de aanschaf van twee computers en een printer. Doordat het dorp niet beschikt over elektriciteit zijn op het dak van de school zonnepanelen geïnstalleerd die ruim voldoende energie leveren voor het gebruik van de computer installatie. Al met al een kostbare zaak ook al door het transport over de 5600 meter Khardung La. De weg over deze pas is vaak zeer slecht berijdbaar vanwege de strenge winter en de vorst schade. Gelukkig zijn de computers op de school in Tsati voor de winter geïnstalleerd en kunnen de kinderen op deze afgelegen school nu leren werken op de computer. Deze actie werd mogelijk gemaakt met de financiële steun van de 4e Montessorischool De Pinksterbloem in Amsterdam. Bij ons geplande bezoek in 2018 aan onze projecten in Nubra zullen we zeker de school in Tsati bezoeken en overleggen hoe wij het resterende bedrag van de Pinksterbloem actie het beste kunnen besteden. Wij denken zelf aan schooluniformen voor die gezinnen die daar geen geld voor hebben en daarom de kinderen niet naar school sturen. Ook willen we zes gezinnen helpen met schoolgeld om hun kind voor vier jaar naar school te kunnen laten gaan.

Sumoor

De hulp aan de school in Sumoor loopt voorspoedig. De school heeft het benodigde geld ontvangen om het materiaal te kopen voor de aanleg van een pijpleiding voor water in de badkamers en toiletten van het internaat bij de school. Voor deze winter zal alles zijn geïnstalleerd waarmee het probleem met stuk gevroren leidingen is opgelost. Om aan de toenemende vraag naar medicijnen vanuit het hoger gelegen deel van het dorp Sumoor te voldoen, is een apotheek geopend in dit deel van Sumoor.

Apotheek

Dicht bij het ouderlijk huis van dokter Rigzin is er in een guesthouse een apotheek ingericht waar men medicijnen en verzorgingsproducten kan kopen. Al deze producten zijn op basis van de Tibetaanse geneeswijze van medicinale kruiden gemaakt.

Medische kampen

De problemen voor de Lharje Sorig Foundation om donaties van buiten India te ontvangen zijn voorbij. De vernieuwing van de FCRA registratie (vergunning om buitenlands geld voor projecten te ontvangen) heeft een jaar geduurd. Eindelijk kan er nu weer een datum worden gepland voor de uitgestelde organisatie van medische kampen in twaalf dorpen in het noorden van Nubra. De verwachting is dat voor het nieuwe jaar deze medische kampen worden georganiseerd.

Ambulance Jeep

De ambulance Jeep die over de doorgaans slechte wegen veel kilometers maakt, heeft in Leh bij de garage een grote beurt gehad. Over het algemeen neemt men het in India niet zo nauw met dit soort onderhoud. Maar onze westerse gedachte en de wetenschap dat dokter Rigzin nog een aantal jaren met deze jeep door moet heeft ons doen besluiten om de Jeep volledig na te laten kijken. De stichting Hulp aan Nubra heeft plannen om in mei 2018 de projecten in Nubra te bezoeken. Wij zullen tijdens ons bezoek aanwezig zijn bij de medische kampen in afgelegen dorpen.

Eye Wish zonnebrillen

Ook zal de stichting Hulp aan Nubra de donatie van twee honderd nieuwe zonnebrillen (zowel voor kinderen als volwassen) van de firma Eye Wish meenemen naar de meest afgelegen dorpen in de bergen. Juist in deze gebieden heeft de lokale bevolking veel hinder van de sterke UV straling. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om een goede zonnebril aan te schaffen. Deze donatie is dus zeer nuttig en wij zijn blij deze groep mensen te kunnen helpen met deze gift.

Steun Stichting Hulp aan Nubra

De financiële steun die we van onze donateurs mogen ontvangen maakt het de stichting Hulp aan Nubra mogelijk om de bevolking in dit afgelegen gebied te helpen. De stichting Hulp aan Nubra staat bij de belastingdienst geregistreerd als ANBI; dit maakt dat uw gift aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.