nubra-nb-01In de maand september hebben we onze counterpart in Nubra bezocht. Eenmaal aangekomen in Nubra, na een lange reis, worden we direct geconfronteerd met de modder- en puinlawines die in augustus 2015 in de hele Nubra vallei veel schade hebben aangericht. ook het medisch centrum van de Lharje Sorig Foundation van onze counterpart Rigzin Tondup heeft fikse schade opgelopen. Het platte dak van het medisch centrum kon de enorme wateroverlast van 23 uur constante regen niet verwerken. De muren moest opnieuw worden gestukt en de parketvloer opnieuw gelijmd. Met financiële steun van de stichting Hulp aan Nubra heeft dit herstel voor onze komst plaats gevonden. Het medisch centrum ziet er weer pico bello uit! Wel hebben we afgesproken het dak te voorzien van een waterdichte cement laag om dit soort problemen te voorkomen.

Tijdens het afscheidsfeest op de 4e Montessorischool De Pinkerbloem in Amsterdam, vanwege de pensionering van Mariëlla, heeft de directie aangeboden om in het schooljaar 2016-2017 bij allerlei activiteiten geld in te zamelen voor de stichting Hulp aan Nubra. De stichting heeft besloten om dit geld een educatieve bestemming te geven. In Nubra hebben we, in het afgelegen dorp Tsati, de plaatselijke Gouvernement School bezocht. Bij de school werden we ontvangen door kinderen en leraren, de dorpsbewoners en het ‘Village Education Committee’. Er werd een wensenlijst opgesteld met verschillende verzoeken, waaronder een computer en zon-energie. In het dorp Tsati is geen elektriciteit aanwezig. Wij zullen zien wat we voor deze school kunnen doen met het ingezamelde geld van de 4e Montessorischool De Pinkerbloem.

Met acht personen en twee jeeps zijn we op weg gegaan voor de organisatie van de medische kampen in de afgelegen dorpen Pachathang en Largyap. De streek Largyap heeft twee dorpen; het onderste dorp Largyap Yokmaen en op anderhalf uur lopen het 250 meter hoger gelegen dorp Largyap Gokma. We rijden met beide jeeps tot even voorbij Pachathang waar we niet verder kunnen door de diepe rivier. Het volgende stuk weg naar beide dorpen is nog onder constructie. Wegarbeiders zijn met springstof bezig de rotsen op te blazen om een weg door het gebergte te maken. Gelukkig kunnen we via een loopbrug verder over de rivier, tussen de springstof door lopend, onze weg vervolgen. Vijf wegarbeiders worden gecharterd voor het dragen van zware bagage en na twee lopen bereiken we het op 4.200 meter hoogte gelegen dorp Largyap Yokma. waar we het eerste medische kamp houden. Na afloop van dit kamp laten we de bagage achter in het dorp en alleen met de medicijnen lopen we naar het volgende dorp Largyap Gokma op 4.500 meter hoogte voor het tweede medische kamp. Na dit kamp lopen we weer snel terug naar de rivier en onze jeeps. Doodmoe bereiken we, nog net voordat het donker wordt, het dorp Pachathang. Hier krijgen we de beschikking over de ‘Community-Hal’ van het dorp waar we snel in onze slaapzakken duiken. Motup, onze kok, maakt nog wat soep klaar en al snel overvalt de slaap ons. De volgende dag komen de hele ochtend patiënten voor consult en medicijnen. In loop van de middag kunnen we aan de terugweg naar Summer, onze basis, beginnen. Van het bezoek aan de school in Tsati en de organisatie van de medische kampen heeft onze vriend en cameraman Tasha Dawa filmopnamen gemaakt. Uiteindelijk zal dit een documentaire van 45 minuten opleveren die wij te zijner tijd zullen vertonen. In het dorp Summer werd aan ons door het ‘Village Education Committee’ het verzoek gedaan om de Gouvernement School te helpen met de financiering van een waterleiding voor de nieuwe toiletten en de nieuwe badkamers voor het ‘Hostel’ van de school. ook hier gan we ons voor inzetten en we hopen dat we deze school hiermee kunnen helpen.

Ook hebben we nog een bezoek gebracht aan 12 dorpen gelegen aan de Siachen rivier, een zeer afgelegen gebied waar een medisch winterkamp wordt gepland. Voor dit kamp, dat in december 2016 zal worden georganiseerd, hebben wij een gesprek gehad met de voorzitter van de ‘Rogs Society’. Deze organisatie bestaat uit een groep artsen werkzaam in het ‘Sonam Norbu Memorial Hospital’ in Leh. Zij hebben ons toegezegd te zullen samenwerken met de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin Tondup om dit kamp tot een succes te maken.

Al met al heel wat plannen voor de komende tijd. Dankzij de financiële steun van onze donateurs kunnen wij gezondheidzorg brengen in de afgelegen gebieden in Nubra waar deze zorg niet of nauwelijks aanwezig is. Uw steun helpt ons de bewoners van deze gebieden de medische zorg te geven die voor ons zo heel gewoon is. Wij danken u voor uw steun en vertrouwen bij ons werk voor de stichting Hulp aan Nubra.

nubra-nb-02

Medische kampen in Largyap en Pachathang.