Nieuwsbrief Juni 2016
Na ruim twee jaar heeft de stichting Hulp aan Nubra een gecompliceerd project succesvol kunnen afsluiten. Het project betreft hier de ooroperatie in combinatie met plastische chirurgie van Stanzin Chosgyal. De stichting Hulp aan Nubra heeft in 2013 besloten om de toen zesjarige Stanzin Chosgyal te laten onderzoeken naar de mogelijkheden hem te opereren in combinatie met plastische chirurgie aan zijn rechteroor.
Vanaf zijn geboorte is zijn rechteroor ernstig misvormd en ontbreekt de gehoorgang. Zijn verdere gehoor functioneert normaal. Vanwege deze handicap heeft Stanzin Chosgyal veel last van pesterijen op school waardoor de omgang met andere kinderen wordt verstoord. Zijn cognitieve ontwikkeling wordt hierdoor ernstig belemmerd.
Op 22 september 2012 werden de eerste onderzoeken gedaan het Sonam Norboo Memorial Ziekenhuis in Leh. Daar werd de diagnose vast gesteld en het advies gegeven voor verder onderzoek en behandeling naar New Delhi te gaan. Op 31 december 2013 is Stanzin Chosgyal samen met zijn ouders met het vliegtuig van Leh naar New Delhi gegaan. Na verschillende onderzoeken door KNO specialisten ging hij met zijn ouders op 6 januari 2014 weer terug naar Leh. Het advies van de doctoren was te wachten tot Stanzin Chosgyal wat ouder en meer volgroeid zou zijn.
Dit uitstel heeft uiteindelijk in overleg met school en de artsen tot 24 november 2015 geduurd. Toen kwam het advies van de artsen in New Delhi om de operatie in een gespecialiseerd ziekenhuis in Mumbai uit te laten voeren. Op 24 november 2015 stapten Stanzin Chosgyal met zijn ouders in het vliegtuig naar New Delhi. Op 26 november werd de reis naar Mumbai per trein voortgezet. Voor het reizen per trein werd gekozen vanwege de dure vliegtickets. Na een succesvolle operatie en plastische chirurgische behandeling kon Stanzin Chosgyal op 28 december 2015 de lange reis terug naar Leh beginnen. Op 1 januari 2016 was de familie weer thuis in Leh. Alles met elkaar een langdurig project dat succesvol is afgesloten.
De zeer strenge winter in Ladakh met zware sneeuwval heeft ervoor gezorgd dat het tandartskamp weer moest worden uitgesteld. Leerlingen konden door geblokkeerde wegen de school niet bereiken en men moest wachten op beter weer en mindere koude. Scholen in Ladakh beschikken niet over een centraal verwarmingssysteem. Uiteindelijk is het tandartskamp in de eerste week van mei 2016 op de Lamdon School in Sumoor in Nubra georganiseerd. Veel scholieren en niet – scholieren die naar het gratis kamp kwamen hebben een gebitscontrole en gebitsbehandeling gekregen. Al met al een forse vertraging die maar weer eens aangeeft hoe kwetsbaar dit gebied is voor weersinvloeden.
De plannen zijn om tijdens ons bezoek aan Nubra de twee afgelegen bergdorpen Largyap en Pachathang te bezoeken voor de organisatie van een medisch kamp. Dit kamp zal halverwege september 2016 worden georganiseerd afhankelijk van de weersinvloeden en de bereikbaarheid van deze bergdorpen over de bergpaden. Deze twee dorpen zijn alleen per voet te bereiken.
Voor de stichting Hulp aan Nubra is het vaak erg moeilijk het contact met de counterpart de Lha Rje Sorig Foundation te onderhouden. Dikwijls worden telefoonverbindingen verbroken en internet contact met Nubra is al helemaal zeldzaam.
Wij hebben ook iets bijzonders te melden.
Voor de bijna twintig jaar dat wij met de stichting Hulp aan Nubra actief zijn heeft het “Zijne Majesteit de Koning behaagd” Mariëlla en Ton Klooster beide te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het is een maatschappelijke erkenning voor het werk dat wij doen voor de kwetsbare bevolking in dit geïsoleerde deel van de wereld. Het spreekt voor zich dat wij dit werk zonder uw steun niet kunnen doen.