Wanneer wij deze nieuwsbrief schrijven is het te koud voor de lente. Toch is de winter voorbij en hebben wij van veel sneeuwval weinig of geen hinder gehad. Onmiddellijk moeten wij denken aan de berichten van de afgelopen winter en de gevolgen daarvan in Ladakh en in Nubra.

Medisch kamp Chang Thang hoogvlakte

Het voor december 2018 geplande medische kamp in Korzok op de Chang Thang hoogvlakte moest vanwege hevige sneeuwval en onbegaanbare wegen worden geannuleerd. De tweede poging om Tega Dzong (het nomadische gebied op een hoogte van 4500 meter op de Chang Thang hoogvlakte) te bereiken, strandde al op de Khardong bergpas op 5630 meter hoog. Vanwege hevige sneeuwval en lawines (waarbij negen mensen omkwamen) had men de bergpas voor alle verkeer gesloten.

Uiteindelijk bleek de derde poging succesvol; na een moeilijke rit met zeer slecht weer bereikten dokter Rigzin en zijn medisch team na 412 kilometer op 12 februari jl. Tega Dzong, een nomadische nederzetting op de grens met Tibet. Het al weer 28e medische kamp werd op 13 en 14 februari gehouden bij temperaturen ver beneden het vriespunt en het werd succesvol afgerond. Gezien de nabijheid van Tibet zijn veel Tibetanen de grens over gekomen om medische zorg van dokter Rigzin te ontvangen. In totaal hebben 210 patiënten dit 28e medische kamp – gefinancierd door de stichting Hulp aan Nubra – bezocht en gratis medisch consult en medicijnen ontvangen. Het enthousiasme onder de lokale bevolking in dit zeer afgelegen- en haast ontoegankelijke gebied was erg groot. Veel bewoners hebben geen mogelijkheid om vanwege de lange strenge winter – met temperaturen die kunnen dalen tot 25 graden onder nul – hun dorpen te verlaten op zoek naar medische hulp. Het is dan ook goed te begrijpen dat er een verzoek om dit soort medische kampen te herhalen werd gedaan. Dokter Rigzin vond dit kamp één van de meest nuttige kampen gezien de afgelegen ligging en de moeilijke bereikbaarheid. Een uitgebreid artikel over de organisatie en het verloop van dit bijzondere kamp werd in de “Ladakh State Times” gepubliceerd.

Onderweg naar Chang Thang

Ambulance Jeep

Het spreekt voor zich dat de ambulance jeep, die voor medische kampen wordt gebruikt, de afgelopen acht jaar veel te verduren heeft gehad door de wegen die eigenlijk de naam autoweg niet mogen hebben. Vaak moet er gereden worden in ruig onverhard terrein. Het is duidelijk dat na acht jaar trouwe dienst en de nodige reparaties, de kosten voor onderhoud te hoog gaan worden. De ambulance jeep moet op korte termijn vervangen worden. Een offerte bij de autodealer in Leh wijst uit dat de kosten om een nieuwe ambulance jeep aan te schaffen ongeveer € 23.000 ,- bedragen. Op dit moment zou de inruil waarde van de oude ambulance jeep ongeveer € 6.000,- bedragen. Samen met onze trouwe donateurs hopen we sterk genoeg te zijn om dit benodigde bedrag bijeen te brengen. Alle ontvangen donaties zullen worden gereserveerd voor de aanschaf van een nieuwe ambulance jeep. Wij hopen voor september a.s. het benodigde bedrag bijeen te hebben zodat dokter Rigzin met een nieuwe jeep de winter in kan gaan om in de toekomst nog veel patiënten in Ladakh en Nubra de medische zorg te bieden, die wij hier zo heel gewoon vinden.

ANBI

Bij de belastingdienst staat de stichting Hulp aan Nubra geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Uw donatie is dus aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. De volledige ANBI registratie vindt u onder het kopje “over Nubra” op onze website. Voor uw steun aan de stichting Hulp aan Nubra danken wij u.

Stupa in Khardong