nubra-nb-2014De foto expositie in de bibliotheek van Velsen is succesvol afgesloten. Gedurende de maand maart hebben veel bezoekers de in boeddhistische sferen omgetoverde bibliotheek bezocht. Op 8 maart opende burgemeester Franc Weerwind van Velsen de expositie met aansluitend de vertoning van de documentaire film ‘Sounds from a forgotten valley’. Bij de bezichtiging van de foto’s was hij erg onder de indruk van de beelden van het leven van de Ladakhi bevolking. Spontaan besloot hij een mooie foto van een meisje op het schoolplein in Pachathang voor zijn privé collectie te kopen. Uiteindelijk kunnen we terug kijken op een mooie manifestatie met flink wat verkochte foto’s.

Inmiddels is in India het medisch kamp dat werd georganiseerd in de dorpen Khardung, Tangyar en Diggar in twee delen georganiseerd. Allereerst werd Khardung bezocht waar 135 patiënten weer de nodige medische zorg en medicijnen ontvingen. Een aantal patiënten kwam naar dit medisch kamp vanuit verschillende omliggende gehuchten. Er zijn in deze streek veel gehuchten of kleine dorpjes waar vier á vijf gezinnen van de opbrengst van de wol en de zuivel producten van hun geiten en yaks leven. Deze nederzettingen liggen vaak hoog in de bergen, soms meerdere dagen lopen vanaf de weg en dus te ver weg voor een regelmatig bezoek van de dokter. Deze patiënten bezoeken dan een medisch kamp lopend of per paard voor consult en medicijnen. Maar natuurlijk ook om meteen met andere bezoekers weer eens bij te praten en hun zuivel producten te ruilen voor gerst of groente. De medische kampen zijn dan ook een ideale gelegenheid voor sociaal contact.

Wegens hevige sneeuwval kon het medisch kamp in Tangyar en Diggar pas vier weken later plaats vinden. Het gebied van Tangyar en Diggar was onbereikbaar voor de ambulance jeep van dokter Rigzin Tondup. Uiteindelijk werd ook dit kamp door veel patiënten van heinde en ver bezocht. Wij kunnen vaststellen dat de medische kampen in deze afgelegen gebieden nog steeds voorzien in een grote behoefte en waar veel mensen naar toe komen. Reden voor de stichting Hulp aan Nubra om met de financiering van deze kampen door te gaan.

Tijdens ons bezoek aan Nubra deze zomer zullen we weer een medisch kamp organiseren in samenwerking met de Rogs Society, een groep artsen uit ziekenhuizen. Het dorp dat is uitgezocht voor een medisch kamp is Turtuk, dicht tegen de grens met Pakistan. Het dorp is vanaf de politiepost lopend in een uur bereikbaar en rond Turtuk zijn veel kleine gehuchten. We verwachten veel bezoekers tijdens dit medisch kamp in dit gebied dat sinds twee jaar is open gesteld voor bezoekers die niet uit India komen.

Om al deze mensen in de afgelegen gebieden de medische hulp te geven die wij hier in het westen zo vanzelfsprekend vinden is uw steun aan de stichting Hulp aan Nubra erg belangrijk. Onze stichting heeft de ANBI registratie zodat uw gift aftrekbaar is voor de belasting en wij staan geregistreerd in het CBF boek Verslag Fondsenwerving 2012. Wij danken u voor uw steun en het vertrouwen in de stichting Hulp aan Nubra.