Het is al weer een tijd geleden sinds ons laatste bezoek aan Nubra in Ladakh, dus weer tijd om u van het laatste nieuws uit Nubra op de hoogte te stellen. Zo heeft de ambulance jeep een grote reparatie ondergaan die absoluut nodig was met het oog op de komende winter. De ambulance jeep zal het nog vol moeten houden het komende jaar. In ieder geval zal de jeep Amchi Rigzin en zijn assistenten in december naar het dorp Korzok brengen. Een lange rit over niet altijd goede wegen, zeker in de winter tijd. Korzok ligt aan het Tso Moriri; een meer op 4500 meter hoogte op de Chang Tang hoogvlakte. In deze streek, die tot ver in Tibet doorloopt, leven veel nomaden met hun kudden vee.

Nomaden

De Indiase overheid stimuleert het wonen in huizen maar de nomaden prefereren het rondtrekken en het verblijf in hun jak haren tenten boven een vaste woonplaats. De inkomsten van de nomaden komen uit het houden van vee, voornamelijk grote kudden geiten, jaks en paarden. De geiten worden verzorgd voor de opbrengst van de pashmina wol en de jaks worden gehouden voor melk, boter, kaas, en vlees. De jak wol wordt gebruikt voor hun kleding en hun tenten. Over het algemeen blijven de nomaden twee maanden met hun tent op dezelfde plek staan. Na twee maanden vertrekken zij op zoek naar nieuw grasland voor het vee.

De nomaden houden ook het vee van rijke Ladakhi’s in ruil voor geld uit de opbrengst van de verkoop van de geitenwol, bestemd voor het weven van de wereldberoemde pashmina shawls. Deze luxe shawls worden door de grote modehuizen over de hele wereld verkocht. Zoals meestal het geval is krijgen de nomaden weinig betaald voor de opbrengst van de dure wol, de handelaren verdienen er het meest aan. In de maand december slaan de nomaden meestal hun kamp op in de buurt van Korzok. De temperatuur is dan inmiddels gedaald naar vijftien- tot twintig graden onder nul.

Free Medical Camp

Het plan van Amchi Rigzin van de Lharje Sorig Foundation is om in de maand december 2018 een twee daags Free Medical Camp voor deze nomaden te organiseren. Naar verwachting zullen zo’n 250 tot 300 mensen gratis consult en medicijnen krijgen. De kosten voor dit medisch kamp worden zoals altijd gedragen door de stichting Hulp aan Nubra. Het is de bedoeling dat er tijdens dit medisch kamp door onze vriend en filmer Tashi Dawa film opnamen wordt gemaakt. Deze opnamen zullen als documentaire naar ons worden gestuurd,. Daarna zal de film maker Hans Becker de film bewerken en geschikt maken voor vertoning.

Gouvernement Middle School

Met ons project op de Gouvernement Middle School in Sumoor gaat het goed. De computers zijn nu volop in gebruik bij de leerlingen van de school. De constructie van de vier toiletten en de douche is inmiddels afgerond. Ook zijn de wasbakken en de tegelwand gerenoveerd. Al met al een goed project waar de school geen geld voor had. Het Gouvernement heeft maar een fractie van de onkosten van de toiletten en de douche betaald.

Het zal nog wel even duren voor de documentaire over ons bezoek aan de school in Sumoor en het Free Medical Camp in Khardung gereed voor vertoning is. De bedoeling van de film maker Tashi Dawa is om ook het medisch kamp bij de nomaden in Korzok toe te voegen. Er zal dan een mooi en duidelijk overzicht zijn van twee grote medische kampen georganiseerd in 2018.

ANBI

Uw financiële steun maakt het de stichting Hulp aan Nubra mogelijk om de bevolking in dit afgelegen gebied gezondheidszorg te geven die daar ontbreekt en die wij zo gewoon vinden. De stichting Hulp aan Nubra voldoet aan de aangescherpte regels van de belastingdienst en staat geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit maakt uw gift aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Op onze website kunt u op de startpagina bij het kopje “over Nubra” de volledige ANBI registratie vinden. Wij danken u voor uw steun aan de stichting Hulp aan Nubra.

Ons gastvrij verblijf in de Khardung regio in Nubra.