Even terugblikken naar wat er is gebeurd. De Ladakh middag van 29 september in het mondiaal centrum Haarlem ‘De Pletterij’ was voor onze stichting Hulp aan Nubra zeer geslaagd. Na een wat moeizaam begin vanwege technische problemen konden ongeveer tachtig aanwezigen de documentaire ‘Sounds from a forgotten valley’ zien. Het is een prachtige film geworden, die zeer goed het leven van de bevolking in Ladakh in beeld brengt. Ook het werk van de stichting Hulp aan Nubra met de organisatie van de medische kampen wordt duidelijk getoond in de film. De foto – expositie van zestig groot formaat foto’s die de hele maand oktober te zien was, oogstte veel bewondering. Verschillende foto’s werden verkocht aan donateurs van de stichting Hulp aan Nubra.

Voor een ieder die deze manifestatie in Haarlem heeft gemist is er een tweede kans. Het is nog ver weg, maar de tijd gaat snel, dus noteert u al vast de datum van zaterdag 8 maart 2014. Op deze datum is er om 15.00 uur de opening van deze foto –expositie met de vertoning van de documentaire in de bibliotheek op het Dudokplein 16 in IJmuiden. Natuurlijk is hier iedereen van harte welkom, de toegang is gratis.

Ook in Nubra gebeurt er het één en ander. Bij het medisch centrum van de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin Tondup is nu een zonwerende overkapping helemaal klaar. De entree, het schilderwerk en het fraaie houtsnijwerk zijn zo beter beschermd tegen het felle zonlicht. Het medisch centrum wordt goed bezocht door patiënten die werkelijk uit alle hoeken van Nubra komen voor consult en medicijnen. De kliniek in Deskit wordt goed bezocht en functioneert naar wens.

In de maand december wordt door dokter Rigzin Tondup en de Lharje Sorig Foundation weer een medisch kamp georganiseerd. Ditmaal worden twee gebieden in Nubra bezocht waar nauwelijks medische zorg aanwezig is. Het dorpje Khardung aan de weg van Leh naar Nubra zal worden bezocht. In Khardung, gelegen op 4500 meter, leeft de bevolking van akkerbouw met gerst, mosterdzaad, enkele groenten en aardappelen.

De yaks grazen op de hoger gelegen bergweiden en zorgen voor boter, kaas, wol, vlees en brandstof voor de lange winter. Ja, u leest het goed want in dit vrijwel boomloze gebied is hout kostbaar en wordt de gedroogde mest van yaks als brandstof voor de winter gebruikt. Ook in het dorpje Diggar, dicht bij de tweede ontsluitingsweg van Leh naar Nubra, zal een medisch kamp plaats vinden. Aan deze weg die vijf dorpjes beter bereikbaar maakt, is ongeveer tien jaar gewerkt. Omdat het gebied erg ruig en kwetsbaar is en het onderhoud van deze weg te wensen over laat wordt deze weg niet veel gebruikt. De dorpen aan deze weg Diggar, Amri en Tanggyar liggen erg geïsoleerd en ook hier is er nauwelijks medische zorg aanwezig. De bevolking in dit gebied is dan ook zeer verheugd als dokter Rigzin met zijn team langs komt voor een medisch kamp.

De website van de stichting Hulp aan Nubra zal binnenkort worden vernieuwd. Wij hopen dat wij met onze nieuwe website meer informatie kunnen geven over onze hulp aan de Lharje Sorig Foundation van dokter Rigzin Tondup. Natuurlijk blijven wij onze donateurs twee keer per jaar met onze bekende nieuwsbrief zoveel mogelijk informeren over de activiteiten van de stichting Hulp aan Nubra.

Wij zijn blij dat u met uw donaties en financiële bijdragen ons in staat stelt medische zorg te geven in die gebieden waar deze zorg niet of nauwelijks aanwezig is.