Het medisch kamp dat in december 2011 in de regio Tangyar – Diggar werd georganiseerd, is een succes geweest. Steeds meer wordt het duidelijk dat de organisatie van dit soort kampen in de afgelegen gebieden voorziet in een grote behoefte. Gedurende drie dagen werden veel patiënten door het team van artsen, waaronder de oogarts en de tandarts, met hun gezondheidsproblemen geholpen. Met onze stichting zullen wij ons in de toekomst inzetten om deze kampen vaker te organiseren.

Op de terugweg vanuit het medisch kamp gebeurde er een ongeluk dat gelukkig goed afliep. Op de slechte weg door het bergachtig terrein raakte op een verijst stuk van de weg één van de ambulance – jeeps in een slip. De jeep kwam tegen een groot rotsblok tot stilstand. Gelukkig maar, want het had anders slecht kunnen aflopen. Het rotsblok voorkwam een val in de rivier, zo’n vijftig meter in de diepte! Met slechts wat deuken en krassen op de ambulance – jeep kwam iedereen met de schrik vrij en kon de lange rit naar huis worden voortgezet.
Het medisch centrum in Deskit wordt goed bezocht door patiënten uit heel Nubra. Veel mensen uit de afgelegen dorpen gaan in Deskit inkopen doen en combineren dat met een bezoek aan dokter Rigzin Tondup in het medisch centrum.

Heel anders is de situatie in Sumur, waar het medisch centrum bezocht wordt door patiënten uit de nabije dorpjes van Sumur. De problemen op de kruidenplantage met het hardnekkig woekerende gras worden nu grondig aangepakt. Op advies van lokale boeren wordt de grond van de plantage de komende twee jaar vaak omgeploegd en wordt alle onkruid verwijderd en verbrand. Dit is nodig om de grond zonder hulp van chemische bestrijdingsmiddelen geschikt te maken voor de groei van de medicinale planten. Het is veel werk en daardoor kostbaar om deze hardnekkige wildgroei handmatig te verwijderen.

Eind augustus en september zullen wij de projecten in Nubra bezoeken. Wij zullen dan met dokter Rigzin Tondup en de dokters van de Rogs organisatie gaan overleggen over het belang van de medische kampen. Wij zelf denken, gezien de behoefte- en het succes van deze medische kampen, dat wij hier mee moeten doorgaan.

In ieder geval wordt er in de eerste- of de tweede week van september 2012 een groot medisch kamp op de Chang Tang hoogvlakte georganiseerd. Hier zal de nomaden – bevolking drie dagen lang de beschikking hebben over gratis consult en medicij-nen van het artsenteam. Bij dit medisch kamp zullen wij zelf ook aanwezig zijn. Na afloop van het medisch kamp zullen wij, indien mogelijk, nog een bezoek brengen aan de warmwater bronnen in Puga. Deze bronnen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun heilzame werking bij de behandeling van reumatische- en gewrichtsaandoeningen.

Misschien dat er in combinatie met de behandeling van reumatische- en gewrichtsproblemen hier ook andere medische diensten aangeboden kunnen worden.

Gedurende de maand mei 2012 is er in de Protestantse kerk van Akersloot voor onze stichting actie gevoerd. De opbrengst van deze actie zal worden gebruikt voor de financiering van medische kampen.

Ook was de stichting Hulp aan Nubra present op 12 mei 2012 bij de zogenaamde moedernacht in de bibliotheek in IJmuiden. Deze manifestatie stond in het teken van Milleniumdoel 5 – de bestrijding van de moeder- en kind sterfte in de wereld. Gedurende twee weken in mei werden foto’s van het werk van de stichting Hulp aan Nubra en de Lharje Sorig Foundation in de bibliotheek in IJmuiden tentoongesteld.

Wij danken u voor uw steun die het mogelijk maakt om onze projecten uit te voeren! Het medische kamp voor de nomadische bevolking op de Chang Tang hoogvlakte te Ladakh, India, wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Foundation.

asn-foundation